۱۴۰۴ پنج شنبه ۱۳ تير

پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان مبتنی بر حرکت به سمت دانشگاه جامعه محور و اثربخش

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان در جمع اصحاب رسانه بر ضرورت حرکت به سمت دانشگاه‌های نسل 3‌و4 تاکید و تصریح نمود: حرکت به سمت دانشگاه کارآفرین و جامعه محور در دستور کار معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه اصفهان است.


معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان در جمع اصحاب رسانه بر ضرورت حرکت به سمت دانشگاه‌های نسل 3‌و4  تاکید و تصریح نمود:  حرکت به سمت دانشگاه کارآفرین و جامعه محور در دستور کار معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه اصفهان است.

 

به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر رسول رکنی‌زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان در نشست خبری که با حضور مدیران حوزه معاونت پژوهش و فناوری و اصحاب رسانه برگزار شد اظهار داشت: مسائلی که جامعه و صنعت امروز با آن مواجه است همگی از ویژگی پیچیدگی و چندوجهی بودن برخوردارند و راه حل آنها نیز پیچیده و چند بعدی است. لذا در صورتی پژوهش‌های دانشگاهی می‌توانند اثربخش باشند که قدرت مواجهه با این پیچیدگی را داشته باشند و توجهشان در حل مسائل به توسعه‌ی همه‌ی جانبه جامعه باشد.

معاون پژوهش و فناوری همچنین افزود: مسیری که برای این اثربخشی مشخص کردیم، سرمایه‌گذاری دانشگاه بر روی پژوهش است. به بیان دیگر پژوهش برای دانشگاه هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است که از جمله در بخش توسعه‌ی آزمایشگاه‌ها، حمایت از پروژه‌های مأموریت گرا و اثر بخش در صنعت و جامعه این سرمایه‌گذاری‌ها انجام شده است.  

دکتر رکنی زاده تصریح نمود : همواره بخش بسیار کوچکی از تحقیقات پژوهشگران ایرانی در بعضی از حوزه‌های علوم سیاسی یا اجتماعی به واسطه تضاد منافع با غرب توسط برخی نشریات خارجی منتشر نمی‌شود ولی بخش عمده پژوهش‌های دانشگاهی مورد توجه جامعه‌ی علمی جهانی است و ایران حضور نسبتا خوبی در صحنه بین‌المللی داشته و خوشبختانه این حضور رو به افزایش است.

 

دکتر محمد فرزان صباحی مدیر امور پژوهشی دانشگاه اصفهان نیز در این نشست ضمن تشریح فعالیت های پژوهشی دانشگاه، اظهار داشت: در هشت سال گذشته در حوزه پژوهش افزایش کمی در تولیدات علمی رخ داد و از جمله تولید مقالات منتشر شده در مجلات بین المللی رشد 60 درصد، اعتبارات پژوهشی پایان‌نامه‌ها 230 درصد و در ثبت اختراع 200 درصد رشد داشته ایم.

دکتر صباحی تصریح نمود:  در بعد کیفی نیز مقالات درجه یک رشد 25‌ درصدی، مقالات درجه2 رشد 18 درصدی داشته و دانشمندان مطرح بین المللی دانشگاه اصفهان از یک نفر در سال 1391 به هشت نفر در سال 1399 رسیده است‌.

وی اضافه کرد: همچنین در راستای ارتقای سازوکارهای دانشگاه سامانه‌های نرم‌افزاری ارتقا یافته است.

 

همچنین دکتر جواد راستی  مدیر مرکز رشد و کار آفرینی دانشگاه اصفهان ضمن تشریح کارآفرینی، نوآورى و فناورى در دانشگاه اصفهان به ضرورت حرکت مراکز آموزش عالی و دانشگاهی به سمت دانشگاه‌های نسل‌های 3و4 به منظور رفع نیازهای جامعه  اشاره و  اثرگذاری آموزش و پژوهش وکارآفرینی بر رفع این نیازها ، حضور دوسویه ی دانشگاهیان و اصحاب جامعه و صنعت در خانه ی مقابل، حضور مؤثر در حل چالش های صنعتی و اجتماعی، ایفای نقش در ایجاد شبکه های محلی و جهانی، توانمندسازی و انگیزه دهی به بخش تقاضا و تأکید بر مسئولیت های اجتماعی را از ضروریت های دانشگاه های جامعه محور  و دغدغه دانشگاه دانست.  

 همچنین مدیر امور فناوری، مرکز رشد و کار آفرینی دانشگاه اصفهان با اشاره به ضرورت حرکت مراکز آموزش عالی و دانشگاهی به سمت دانشگاه‌های نسل‌های 3 و 4 به منظور رفع نیازهای جامعه، اظهار کرد: دانشگاه‌های نسل 3 و 4 در حوزه نوآوری و فناوری و رشد اقدامات اساسی باید انجام دهند.

دکتر جواد راستی ادامه داد: مرکز رشد و کار آفرینی دانشگاه به‌عنوان بخشی از حرکت به سمت دانشگاه‌های نسل 3 و 4 و اشتغال‌زایی و تقویت زیرساخت‌های فکری ضروری برای تقویت زیست بوم کار آفرینی، با 40 واحد فناور در دوره‌های رشد و پیش‌رشد و پنج شرکت دانش بنیان و خلاق در دانشگاه در حال فعالیت است.

وی به راه‌اندازی مرکز نوآوری صنایع سرگرمی در دانشگاه اصفهان اشاره کرد و افزود: امروز ما بر رشد زیرساخت‌های آموزش و پژوهش و کارآفرینی در عرصه کسب‌وکارهای مبتنی بر سرگرمی متمرکز شدیم و در کنار تجهیزات بروز و مدرن و برگزاری کلاس‌ها و دوره‌های متنوع آموزشی، هر ساله میزبان کنفرانس بین‌المللی «بازی‌های رایانه‌ای؛ فرصت‌ها و چالش‌ها» هستیم.

دکتر راستی به تخصیص 32 هکتار از بخش شمالی دانشگاه به ناحیه نوآوری اشاره کرد و افزود: 14 درصد مساحت دانشگاه در قلب شهر و در تعامل دانشگاه با جامعه و صنعت با هدف خلق ارزش و رابطه برد-برد با بخش خصوصی در اختیار ناحیه نوآوری قرارگرفت تا اشتغالزایی موثر برای فارغ‌التحصیلان و ارتباط نوآورانه‌ی بخش آکادمیک دانشگاه با جامعه و صنعت فراهم شود.

 

دکتر سعید شفیعیون رییس کتابخانه‌های دانشگاه اصفهان نیز ضمن تشریح عملکرد کتابخانه های دانشگاه اظهار داشت: کتابخانه دانشگاه در راستای اقتصاد مقاومتی و کوچک کردن فضا و نیروهای انسانی اقدامات موثری انجام داده است ودر این راستا 17 کتابخانه دانشگاه در 6 کتابخانه تجمیع و به آزاد سازی 2هزار و 700 متر فضا منجر شد.

دکترسعید شفیعیون تصریح نمود: مخزن پشتیبان در راستای جایگزینی و به‌سازی سامانه پایان‌نامه‌ها با قابلیت جستجو و قابلیت مطالعه نسخ خطی در دانشگاه راه‌اندازی شد. از سال 1396 با راه اندازی سامانه سپندا برای اولین بار در کشور پایان نامه های دانشگاه با قدرت بالای جستجو در معرض دید و اختیار تمام محققان از هر جای دنیا قرار گرفته است که هم موجب تسریع در فرایند پژوهش شده است و هم بواسطه نشر گسترده اش مانع جدی در برابر تقلب به شمار می آید. ضمنا در همین راستای تسهیل دسترسی به منابع، نسخه های خطی این کتابخانه به طور رایگان در سایت کتابخانه برای عموم قابل رویت است. سامانه ویرایش رساله های دانشگاهی نیز گامی مهم در یکدست سازی و چابک سازی فرایند نگارش و تایید رساله ها و پایان نامه ها در دانشگاه به حساب می آید.

 

دکتر امیراحسان کرباسی‌زاده رییس مرکز انتشارات دانشگاه اصفهان نیز در این نشست با اشاره به فعالیت این مرکز در 2 بخش کتاب و مجلات، اظهار داشت: پیش از این دوره تعداد مجلات 38 مجله بود که در این دوره تعداد آنها به 32 مجله رسیده است ولی شاهد افزایش کیفی مجلات یعنی 1 مجله بین المللی به 4 مجله بین المللی بوده ایم و 2 مجله دیگر نیز در شرف بین المللی شدن است. در سال جاری 14 نشریه درجه1 و 19 نشریه درجه2 فعالیت دارند.

دکتر امیراحسان کرباسی‌زاده خاطر نشان کرد: تلاش ما بر این مهم بوده است که با کاهش کارمندان از 20 نفر به 10 نفر و تبدیل فرآیندها از چاپی به الکترونیکی صرفه‌جویی قابل توجهی انجام شود.

وی با اشاره به انتشار 720 عنوان کتاب از سال 1338 تاکنون گفت: تلاش ما حرکت به سمت نسخه‌های الکترونیکی است و 70 عنوان کتاب از طریق درگاه طاقچه و مای‌بوک بارگذاری شده است و برخی کتب نیز به زبان‌های مختلف منتشر شده است.

 

دکتر محمدعلی اسداللهی رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان با اشاره به ظرفیت‌های آزمایشگاهی دانشکده‌های مختلف گفت: آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان با هدف کاربرد بهینه دستگاه های تحقیقاتی در زمینه های مختلف آموزشی و پژوهشی دانشگاه وخدمات رسانی به موسسات خارج از دانشگاه در اردیبهشت ماه سال1382 تاسیس گردید

آزمایشگاه مرکزی دانشگاه با دارا بودن تجهیزات پیشرفته و گران‌قیمت، طی هشت سال گذشته 80 هزار آنالیز نمونه انجام داده است.

دکتر اسداللهی افزود:  از سال 1392 تاکنون علاوه بر خرید تجهیزات آزمایشگاهی بین المللی، 210 میلیارد ریال تجهیزات نیز از نمایشگاه های تجهیزات ساخت داخل برای آزمایشگاه‌های دانشگاه اصفهان خریداری شده است.

وی با اشاره به خرید و نصب تجهیزات پیشرفته طی هشت سال گذشته، گفت: فضای کالبدی آزمایشگاه مرکزی از 600 متر به 1300 متر مربع افزایش یافته و همچنین نرم‌افزار خدمات الکترونیکی به منظور ثبت و گزارش گیری الکترونیکی آزمایش‌ها راه‌اندازی شده است.

 

دکتر سید مسعود سید بنکدار رییس مرکز موزه و مرکز اسناد دانشگاه نیز با اشاره به وجود آثار و اسناد ذی قیمت از سال‌های دور در دانشگاه اصفهان، اظهار داشت: در سال­های اخیر موزه و مرکز اسناد دانشگاه اصفهان با نظر مساعد و حمایت ریاست و معاونت محترم پژوهش و فناوری دانشگاه  فعالیت­های چشمگیری را به انجام رسانده است.

وی در ادامه افزود: انتقال اشیاء و آثار ارزشمند موزه­ای از سراسر دانشگاه با توجه به سابقه و قدمت اثر به موزه و مرکز اسناد؛ فهرست­برداری و تصویربرداری اموال موزه و مرکز اسناد و تعویض برچسب­های اموالی آن و جایگزین نمودن برچسب اموال فرهنگی دانشگاه (شامل سکه­ها، تندیس­ها، لوح­ها، جام­ها، منسوجات، کاپ مسابقاتی، صنایع دستی، تابلوهای هنری و ....)؛صورت­برداری از مجموعه سکه­های تاریخی و بازیابی اطلاعات و اصالت سنجی آن­ها با همکاری سازمان میراث فرهنگی استان؛پیگیری ثبت اموال فرهنگی موزه و مرکز اسناد در سازمان میراث فرهنگی و اداره کل امور اقتصادی و دارائی استان؛مرمت آثار و اشیاء ارزشمند موزه­ای (شامل آثار چوبی مرحوم استاد چایچی، پنجره­های گره­چینی دوره­های صفوی و قاجاری، بوفه­ها، اسلحه­ها و قندیل­های قدیمی، حلقه فلزی مزیّن به آرم دانشگاه)؛تلاش مستمر در خصوص استانداردسازی موزه و مرکز اسناد دانشگاه مطابق استانداردهای سازمان جهانی موزه­ها (ایکوم)؛مرمت اسناد تاریخی دانشگاه اصفهان با همکاری سازمان اسناد استان؛همکاری و ارتباط مستمر با سازمان اسناد استان جهت بررسی کارشناسی اسناد ارزشمند دانشگاه اصفهان؛ساماندهی اسناد مکتوب، ساماندهی منابع دیداری و شنیداری موجود؛ادغام موزه روابط عمومی با موزه و مرکز اسناد دانشگاه؛تعمیر و راه­اندازی دستگاه­های قدیمی موزه روابط عمومی دانشگاه پس از ادغام؛ آغاز پروژه تبدیل منابع دیداری و شنیداری قدیمی آرشیو دانشگاه اصفهان با فرمت­های متنوع از ابتدا تاکنون (شامل یوماتیک؛ کارتریج؛ گرامافون؛ ریل­های صوتی، فیلم­های ویدئویی و ...)؛ مشخص شدن و اختصاص یافتن فضای موزه در ساختمان مرکزی، طراحی فضای موزه و برآورد هزینه­های راه­اندازی و تجهیز فضای موزه؛ راه­اندازی سایت موزه و مرکز اسناد دانشگاه اصفهان؛تدوین و تصویب اساسنامه موزه و مرکز اسناد دانشگاه در هیئت رئیسه و هیئت امنای دانشگاه؛ برگزاری جلسه شورای تخصصی موزه و مرکز اسناد؛شرکت در مراسم­ها و کارگاه­های مختلف موزه­های دانشگاهی کشور؛برگزاری نمایشگاه­های سالانه از جمله نمایشگاه قرآن، نمایشگاه روز جهانی موزه­ که با همکاری سازمان میراث فرهنگی و سازمان اسناد استان برقرار گردید.   پیگیری و ترغیب افراد به اهداء آثار و اشیاء تاریخی به دانشگاه اصفهان از جمله دریافت آثار و نشان­های علمی مرحوم دکتر ابوتراب نفیسی و خانواده مهندس بهنام؛  راهنمایی از بازدیدکنندگان داخلی و خارجی از بخش موزه و مرکز اسناد؛ از جمله فعالیت های این بخش بوده است.

 

دکتر آرش شاهین مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه نیز ضمن ارایه گزارش مبسوطی از دستاورهای حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه اظهار نمود: در حال حاضر 36 گروه پژوهشی در دانشگاه اصفهان در حال فعالیت هستند و تا کنون 800 طرح کاربردی به ارزش 398 میلیارد با خارج از دانشگاه به امضا رسیده است.

دکترآرش شاهین تصریح نمود: 410 پیشنهاده تقاضا محور و 106 تفاهم نامه منعقد شده و 16 طرح فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی در جامعه و صنعت انجام شده که از این تعداد، 9 مورد منجر به عقد قرارداد برون دانشگاهی گردیده است. همچنین، طی هشت سال گذشته، همواره شاهد رشد سالانه حداقل 20 درصدی در ارزش قراردادهای پژوهشی برون دانشگاهی بوده ایم و  86 کارگاه مختلف در این حوزه برگزار شده است.

وی اضافه کرد: در این مدت شورای دانشجویی صنعت و جامعه راه اندازی شد، دفتر نمایندگان صنایع از سال 98 راه‌اندازی و میزهای همکاری با صنایع ایجاد شد که تا کنون 6 صنعت در آن حضور فعال دارند.

دکتر شاهین ادامه داد: راه اندازی مرکز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی از سال 1398 در دانشگاه اصفهان، برگزاری 2 همایش در خصوص محیط زیست و آب، راه‌اندازی پژوهشکده محیط زیست، راه‌اندازی دبیرخانه کنسرسیوم مراکز علمی پژوهشی استان با مشارکت 6 دانشگاه و شهرک علمی تحقیقاتی در حوزه محیط زیست از دیگر اقدامات صورت گرفته در این مدت است. ایجاد شبکه سلامت با همکاری دانشگاه های اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و ارائه پژوهانه های مأموریت گرا به تیم های تحقیقاتی متقاضی این شبکه، طرح ایران ایدکس با مشارکت دانشگاه اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، شبکه پژوهش و فناوری استان، شهرک علمی تحقیقاتی و صنایع استان و تعریف بیش از 200 نیاز و ارائه و اجرای راه حل در قالب قراردادهای مشترک همکاری، همکاری مستمر با اتاق بازرگانی و خانه صنعت و معدن استان اصفهان در حوزه های محیط زیست بویژه آب، سرمایه های اجتماعی و مانع زدایی از تولید و اشتغال از اقدامات برجسته دانشگاه اصفهان بوده است.

گفتنی است، حاصل تلاشها و اقدامات هدفمند مورد اشاره منجر شد تا در سال 1399، دانشگاه اصفهان به عنوان دانشگاه برتر در توسعه ارتباط با جامعه و صنعت شناخته شده و از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد تقدیر قرار گیرد.

 
 
 
 
 
تاریخ:
1400/04/20
تعداد بازدید:
1697
منبع:
Powered by DorsaPortal